Caféejer, Good Life Society
Drømmen om det gode liv
Det er to år siden Jacqueline Friis åbnede tesalonen Good Life Society i Aalborg Midtby – men det er først nu, at drømmen om det gode liv for alvor skal leves ud. Opstarten har været fyldt af frustration, men har også givet en vigtig indsigt.
”Lad mig være helt ærlig: ’Det har været vildt frustrerende.’”
De første mange måneder af Café Good Life Society’s liv har været lidt af en følelsesmæssig rutschetur for Jacqueline. Opstarten formede sig slet ikke som hun havde drømt om. Det er først nu, der tegner sig et lys i horisonten. Indtil flere økonomiske blodtransfusioner for overhovedet at overleve – og endeløst lange arbejdsdage fyldt med lige dele frustration og usikkerhed om fremtiden, begynder nu at bære frugt: September måneds omsætning var den bedste i caféens to-årige levetid – og forude venter branchens højsæson.
Caféejer ved et tilfælde
Drømmen om et liv som caféejer ligger ret fjernt fra alt hvad Jacqueline ellers har beskæftiget sig med. Det var et tilfældigt møde, der tændte drømmen. ”Jeg stod ved en skillevej og overvejede, hvordan resten af mit arbejdsliv skulle forme sig nu, hvor jeg var fyldt 52. Hvilke jobmuligheder er der lige, når man har nået den alder? Og hvordan kunne mine erfaringer som designer og produktudvikler bringes i spil på en ny måde? Midt i de overvejelser mødte jeg en kvinde, som drømte om at åbne en café. Det møde blev starten på et makkerskab.
Vi kom med hver vores forudsætninger, men en fælles drøm om at skabe et cafékoncept, som var mere end bare tapas og café latte. Dem er der nok af. Udover at skabe en rar atmosfære og en oplevelse af at træde ind i noget, der var en gang – et sted, hvor det er ok at sætte tiden på standby og slappe af med en god veninde – ja, så var det også tanken at udvikle et helt designbrand under overskriften ’Det gode liv’. Og det var her, jeg kunne se mig selv – i rollen som den kreative, der kunne fordybe sig i idéudvikling, design af produktserier, og markedsføring af det gode liv – uden at skulle bekymre mig om selve driften af caféen.”

Opstarten har været lidt af en følelsesmæssig rutschetur.
En frustrerende opstart
Sådan gik det ikke helt. Et år før planlagt gik Aalborg Kommune i gang med opgravning af Nørregade – netop som caféen åbnede. ”Det var en katastrofal opstart. Ingen trafik i gaden, kun 3 meter dybe huller. Så er det svært, for ikke at sige umuligt, at trække besøgende til en nystartet café. Det betød, at vi var nødt til at splitte op. Caféen kunne simpelthen ikke lønne to ejere og derfor valgte min makker at trække sig. Det betød også, at jeg blev kastet ind i den daglige drift – ikke af lyst, men af nød.
Jeg er meget introvert som person, så det her med at skulle være den, der hygger om gæsterne har været grænseoverskridende og udmattende. Samtidig har det været vildt frustrerende ikke at kunne fordybe sig i det, der virkelig optager mig. Jeg har følt at mine evner slet ikke blev udnyttet, som de skulle. Indlæringskurven har været stejl – alt for stejl, men det har også givet mig en vigtig indsigt. Jeg har lært at være i det, selvom det er en uvant rolle. Nu ved jeg, hvad jeg taler om, når jeg fx forklarer de unge piger, som er i deres første job hos mig, hvorfor de er så vigtige for gæsternes oplevelse.”
Det gode liv
Udenfor caféens vinduer er 1½ års trøstesløshed afløst af hyggelig og intim bystemning. Der er livlig trafik i gadebilledet – nu af potentielle cafégæster. Jacqueline har netop ansat en daglig leder, så hun igen kan udfolde sig kreativt. Med det er en vigtig milepæl sat. Ansættelsen markerer et vendepunkt. Nu starter arbejdet for alvor med at trække gæster til: ”Folk skal lige finde ud af, hvad vi er for et sted. Jeg kan godt fornemme, at vi sender modsatrettede signaler med vores udtryk. Folk der går forbi tror, at det er et meget dyrt sted. Men det er langt fra virkeligheden.
Jeg vil netop gerne vise, hvor meget man kan med design og indretning. Det har hele tiden været min tanke. Hvor lidt skal der egentlig til for at skabe stemning? Alle møbler i caféen er fx pimpede IKEA møbler. Der er ikke noget prætentiøst over det. Vi har vores egen konditor ansat, som bager lækre og smukke kager. Men det betyder ikke, at det kun er for få, særligt udvalgte at komme her – tvært imod.
I min verden har det det gode liv ingen sammenhæng med at blæse ting op til, noget de ikke er.”
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTOGRAF: OLE JAKOBSEN
Om Jacqueline
Good Life Society er en te- og kaffesalon.
Det gode liv er i centrum.
Salonens varemærke er konditorkager.
Få det hele med
Vi skriver til dig når Ugens historie udkommer
Redaktørerne bag magasinet.
Birgitte
Jeg synes, at det er en kæmpe aha-oplevelse hver eneste gang, vi er ude at lave en ny historie. Og vi har efterhånden lavet nogen stykker – små 40 virksomhedsejere og “eksperter” har vi talt med.
Jeg tager noget med hjem hver gang, som jeg kan gå hjem og bruge – både til at udvikle min egen virksomhed, men også indspark på værdier og prioriteter i forhold til familieliv og fritid. Hvad er det andre selvstændige finder vigtigt at prioritere – hvordan får de det hele til at hænge sammen. Det rykker lidt på mit eget verdensbillede, og det synes jeg er vildt inspirerende.
Sidste år lavede vi en historie om Advisory Boards. En af pointerne i den her historie var, at der ligger et stort uforløst vækstpotentiale i små og mellemstore virksomheder, som bare venter på at blive aktiveret. Man kunne også sige, at der ligger en masse viden og erfaringer gemt i de samme virksomheder, som virkelig kunne rykke noget, hvis de blev delt?
Set i bakspejlet havde jeg selv sparet nogle omveje og søvnløse nætter de sidste 16 år, hvis nogen af og til havde taget mig i hånden og sagt, jo Birgitte, du er på sporet.
Og det er det, jeg synes, vi kan med magasinet. Andre selvstændige stiller op og fortæller deres historie, som kan bekræfte dig i, at du har fat i noget rigtigt eller lede dig i retning af noget helt andet. De deler gavmildt deres gode idéer, som kan være lige dét, der hjælper dig videre, hvis du er kørt fast.
Artikler i arkivet.
Læs tidligere Ugens historier og artikler fra G2M magasin’s tid som trykt magasin.
Vi har inddelt dem i kategorier, der kan hjælpe dig på sporet.
Hvad har du allermest brug for at vide mere om lige nu?