Lektor, DMJX
Hvordan forholder man sig som virksomhed til udgiverrollen?
Udgiverrollen udfordrer virksomhederne. For hvordan navigerer du på de mange medieplatforme og hvordan får du tid til at producere indhold, som er relevant, interessant og delbart?
Lars Kabel fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er aktuel med en rapport, der tager netop det emne op.
I takt med at virksomheder skal begå sig på stadigt flere platforme – samtidigt, spiller håndtering af indhold en voksende rolle. Det er nemlig ikke nødvendigvis dem, der er bedst til at fortælle historier, der når i gennem modtagerens filter. Det er dem, der formår at få organiseret sit indhold i et flow og forstår at give historierne deres eget liv.
Ved at strukturere processen med at publicere og producere indhold bliver det nemmere at bevare overblikket, så man vedholdende kan fodre sin nyhedsstrøm.
Det er ikke tanken, at man skal producere forskellige historier til hver platform. I stedet skal der rettes fokus mod versionering af den enkelte historie til de forskellige platforme, for at give den ene historie maksimal eksponering og værdi. Det har altid været væsentligt for virksomheder at komme ud med deres budskaber, men et vigtigt mål for kommunikationen i dag er at knytte relationer gennem brugerinvolvering og interaktion. Det skal ikke nødvendigvis være færdige historier serveret på et sølvfad. Det gode indhold er det, der kalder på reaktioner og bliver delt – fx lægger op til debat og samtale, stiller åbne spørgsmål eller underholder. På den måde får historier sit eget liv.
Den virale proces er uforudsigelig, og for mange føles det uvant og opleves som kaotisk, fordi man ikke helt har styring på, hvor historierne ender. Følg med i samtalerne, følg historierne og indgå i dialog, hvor det kræves, pust nyt liv i tråden – træk brugerinput ud til at producere nyt værdiskabende indhold. Det er det flow, det er vigtigt at få etableret. Der er en tendens til, at man hovedløst fokuserer på digitale medier, men når man skal bryde ”støjmuren” handler det mere om at finde den rigtige kombination af både online og offline medier.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

1
1. DEL OP
Bryd historien op i kortere tekster, videoklip, lydstumper, fotos, grafikker o.s.v. Versionér indholdet på forskellige måder til forskellige medieplatforme. Publicér småbidder i de medier, som egner sig til dét, og længere versioner og nye vinkler, hvor dét er passende.
2
2. FODR
Hold historien flydende – afslut den ikke for tidligt. Publicér løbende, og skift evt. platform, hvis historien taber pusten. På den måde kan den vitaliseres i et andet univers. Og måske vende tilbage til den oprindelige platform med nyt liv.
3
3. KOMBINÈR
Tænk hele tiden i, hvordan dit indhold kan genbruges og blive råstof til noget andet. Sæt indholdselementer sammen til nye indholdspakker. Udnyt potentialerne i den merværdi, som kommer fra brugere, debattører o.s.v. , som forholder sig til, kommenterer og spreder dit indhold.
4
4. PLANLÆG
Forbered produktion og publicering af dit indhold systematisk. Tænk multimedieprodukter og publiceringsplatforme ind fra starten. Når du har styr på produktions- og udgivelsesprocesser, skal du ikke genopfinde den dybe tallerken hver gang, men kan i stedet lade nyhedsstrømmene gøre arbejdet for dig.
5
5. VÆR PARAT
Du kan ikke styre alting. Vær derfor klar til at udvise parathed, hvis der sker noget uplanlagt. Eksempelvis når din historie tager en uventet drejning. Det handler med andre ord om at kombinere dit planlagte og kontrollerede workflow med impulsiv og kaotisk interaktion.
6
6. SKAB DELINGSVÆRDI
Gør dit indhold værd at dele og tale om. Anvend underfundige og fængende overskrifter og billeder, som åbner op for medfortælling og personlig fortolkning. Brug humor, video, grafikker og andet, som pirrer og overrasker. Bring dit indhold ind i samtalestrømme. Byd ind med stof, der skaber værdi.
7
7. STÅ FREM
Markér dig med en klar stemme. Brug humor eller autoritet. Stå frem med navn og en klar profil.Både journalister og kommunikatører har meget at vinde ved at tale med en personlig, professionel stemme. Invitér til diskussion eller giv svaret.
8
8. TAL MED
Overvåg mediestrømmen – både på klassiske og sociale medier. Tal med, om de dominerende temaer, som optager folk. Placér friskt eller ældre indhold, der hvor samtalen er – og skab (ny) aktualitet.
9
9. PUBLICÈR NU
Vent ikke med at publicere, til du har et afsluttet produkt. Publicér løbende fragmenter, ufuldstændig viden og halvfærdige registreringer. Stil spørgsmålet allerede, inden du har svaret. Ufærdighed er ikke alene et vilkår, men også en strategi. Gør det for at komme først. Og for at prime din historie ved at skabe samtale og brugerinvolvering.
10
10. ORGANISÈR PROCESSERNE
Arbejd professionelt og struktureret med dit flow management. Funktionsopdel arbejdsprocesserne, så forskellige medarbejdere giver historierne tilvækst og værdi på nye områder og platforme. En naturlig konsekvens er, at der på redaktionen, og i afdelingen, opstår nye roller og titler – som story builder, flow manager, fronter og placeringsagent.
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTO/GRAFIK: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Få det hele med
Vi skriver til dig når Ugens historie udkommer