Bryg af Thy Pilsner & Classic
Smagsoplevelser med en ekstra dimension
Thisted Bryghus er netop blevet kåret som Årets Danske Bryggeri for andet år i træk. Det er ikke en hvilken som helst titel. Den betyder noget af flere grunde. For det første fordi det er ølentusiaster – ikke eksperter, der har udpeget vinderen. For det andet fordi det er evnen til at være innovative, der fremhæves som en af begrundelserne for kåringen.
Luk øjnene, tag en slurk øl – og smag Vesterhavet, klitterne og tusind års historie i én mundfuld. Det er ikke fiktion. Det er øl fra Thisted Bryghus, som brygger på alt fra grannåle til rav og birkeblade. Bryghuset har specialiseret sig i at brygge smagsoplevelser, funderet i lokalområdet. Det tilfører øllet en ekstra dimension, som giver mulighed for at snakke historier frem for pris. Og her har vi fat i humlen til at gøre øl til en god forretning. ”Det er historierne om vores øl, hvordan – og hvorfor de er blevet til, der sammen med smagen gør os anderledes,” forklarer Aage Svenningsen – Admin. Direktør på Thisted Bryghus. ”Her kan vi skille os ud.”
Specialøllets fadder
Der er mange historier forbundet med Thisted Bryghus. Én af dem er historien om Porse Guld – specialøllets fadder, der på mange måder danner fundamentet for den måde, der brygges specialøl på i dag, 33 år efter at den første Porse Guld rullede ud fra båndet i Thisted.
I startfirserne kom en innovativ brygger til bryghuset med nye tanker om ølbryggeri. Han fik den idé at pifte den klassiske thypilsner op: samlede porse, som er rigt forekommende i lokalområdet, og brugte ekstrakt fra porsebladene til at give øllet et lille lokalt smagstvist. Udover at smage godt – så godt, at den stadig hører til blandt favoritterne – ja, så viste det sig også, at specialøl med en historie bundet til nærområdet giver nye muligheder i markedsføringen.
En af bryghusets nyeste lanceringer er Cold Hawaii, som ligger sig i slipstrømmen på succesbrandet af samme navn med lokale rødder. ”Det er en fed historie,” fortæller Aage. ”Cold Hawaii er blevet til i et samspil med folkene bag brandet og er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan komme ud af lokalt samarbejde. Vi har taget hele essensen af surferkulturen og området og puttet det på flaske. Det er øl brygget på økologisk malt dyrket i Nationalpark Thy, rav dannet under istiden i de finske skove og siden skyllet op på Vestkysten, ekstrakt af fx granskud og birkeblade samlet fra gamle træer i Thagaards Plantage. Det er en øl der smager af området. Og sådan skal det være. Det er den oplevelse, vi gerne vil give videre.
Vi skal være skarpe på at ramme den rigtige smag, men også de rigtige fortællinger, som vores målgrupper gerne vil associeres med. Det har stor betydning, når produkterne skal markedsføres. Vi er et forholdsvis lille bryggeri, så vi har ikke råd til at køre store tv og annoncekampagner. I stedet koncentrerer vi energien om de sociale medier. Det er her historierne og produkterne deles og får liv. Når det kombineres med de brochurekampagner, vi kører ude i butikkerne og butikkernes egne sociale medier, når vi ud til enormt mange potentielle kunder.”

Fokus på de gode smagsoplevelser
Øllets pendant til ”Nye Nordiske Køkken”
”Efterhånden er det lige så almindeligt at drikke specialøl til maden som det er at drikke vin. Derfor er der ude i butikkerne større fokus på at skabe mersalg af netop specialøl. Det betyder blandt andet at øllet rykker sammen med vinafdelingen, og at der er en større interesse i at markedsføre øllet blandt andet med de historier, der kan være med til at anspore kunderne til køb. Der ligger et stort markedspotentiale for os her.
Serien Ny Nordisk Øl, som udspringer af et fælles bryggerprojekt er et rigtig fint eksempel på potentialet. Det er en serie udelukkende brygget på råvarer fra Nationalpark Thy og er tænkt som øllets pendant til det ”Nye Nordiske Køkken.” Den er et cadeau til vores lokale rødder og passer i smagen til den nye nordiske madkultur. Det er en historie og nogle smagsoplevelser, som kunderne har taget til sig.”
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTOGRAF: OLE JAKOBSEN
Om Thisted Bryghus
Thisted Bryghus blev stiftet i 1902 og er ejet på folkeaktier.
Bryghuset er netop blevet kåret som Årets Danske Bryggeri for andet år i træk (2015 & 2016). Det er forbrugerorganisationen Danske Ølentusiasters ca. 9000 medlemmer som har stemt.
Udover Thy pilsner – øko og classic, lanceres der hvert år nye specialølvarianter
– alle med lokalt islæt. I 2016 blev det til 10. Den ældste i rækken er Porse Guld.
Bryghusets største enkeltstående kunde er Christiania.
Det er kvinder, der tegner sig for 60 % af alt køb af specialøl i Danmark.
Få det hele med
Vi skriver til dig når Ugens historie udkommer