Filialdirektør i Danske Banks Randers afdeling
Midt i vores anstrengelser for at opnå lykke og succes er vi tilbøjelige til at glemme det nu, vi er en del af, mener Morten Illum Skaarup – filialdirektør i Danske Bank. Det er en skam, for alt potentiale og al energi ligger i nuet.
Førstehåndsindtrykket af Morten er en stærk følelse af at være på bølgelængde. Der er en aura af ro og nærvær omkring ham, som gør at alle parader uvilkårligt sænkes. Der er intet autoritært og ophøjet over ham, selvom han sidder med lederansvaret på en stor arbejdsplads, hvor der dagligt træffes vigtige beslutninger, der har indflydelse på mange menneskers liv.
”Vi har en tendens til putte hinanden ind i konforme kasser, som fastholder os i nogle fasttømrede normer og roller, og deraf foruddefinerede forestillinger om rigtige og forkerte måder at være på. Det slører vores medfødte evne til at være ”til stede” og tune ind på den rigtige frekvens, når vi møder andre mennesker,” forklarer Morten. Selv har han gjort det til et livsvalg og en ledelsesstil at feje ”plejer” af bordet, være 100 % til stede i nuet og følge sin mavefornemmelse.
Det lyder lidt langhåret at sige at man skal stole på den energi man mærker og reagere på den, frem for på det, man med sin sunde fornuft, mener at vide er det rigtige.
Men det er faktisk det, Morten anbefaler. I stedet for at gøre som man plejer – falde ind i lederrollen og eksempelvis holde en vis distance til de ansatte, så der er følelsesmæssigt helgarderet, hvis der skulle blive behov for ”svære samtaler” – ja, så er han gået den modsatte vej: ”Kom så tæt på, som overhovedet muligt.” I stedet for kammeratlige medarbejdersamtaler om, hvorfor du ikke helt har levet op til de aftalte målsætninger, tager han udgangspunkt i: ”Hvordan kan vi i fællesskab udvikle dit potentiale bedst muligt lige nu?”
Det giver åbenlyst et helt andet arbejdsmiljø.
Ethvert nederlag rummer potentialet til noget nyt
Det har ikke hele tiden været sådan. Det er stadigvæk forholdsvis nyt at Morten åbent bekender – at det her for ham er den rigtige måde. ”Jeg har været leder i mange år efterhånden og ligesom alle andre har jeg efter bedste evne prøvet at leve op til den rolle og de forventninger, jeg regnede med andre havde til mig. Det endte med en gevaldig psykisk nedtur. Jeg følte mig fuldstændig drænet for energi og de små korte øjeblikke af lykke når noget lykkedes, kunne slet ikke opveje den grundlæggende utilfredsstillelse, der ligger i hele tiden at undertrykke sit inderste. Det man med sit hjerte ved er det rigtige.”
Nedturen blev starten på noget nyt. Det er endnu en af Mortens pointer: ”Ethvert nederlag rummer potentialet til noget nyt. Det giver en enorm ro at vide det. Du skal bare lige få øje på hvad det er, du skal have med videre. Du lærer noget om dig selv, når du står midt i en krise. Jeg skal slet ikke negligere, at man kan stå i livssituationer, hvor det kan være svært at se en vej ud – men prøv at mærke efter og stol på, at du nok skal komme styrket videre.”
For mit vedkommende er den største forskel på før og nu – at jeg nu henter ny energi i alt hvad jeg gør. Jeg insisterer på at være lykkelig. Ikke punktvis lykkelig – men hele tiden.
Giv plads til dine medarbejdere
En af milepælene i en virksomheds levetid er når den første medarbejder skal ansættes. Her skal man virkelig holde tungen lige i munden og sætte sig ned og mærke efter – ”Hvad er det for en arbejdsplads, jeg ønsker at skabe her? Hvilken type leder ønsker jeg at være? Er det overhovedet mig, der skal være den daglige leder eller er jeg bedre til at få idéerne og lade en anden sidde ved roret og eksekvere på mine idéer.”
”Så længe det er virksomhedsejeren selv, der driver forretningen alene er det ”rimeligt ligetil”. Passion kan bære én et langt stykke hen ad vejen. Men din passion bliver nemt en hæmsko i samme øjeblik, du ansætter din første medarbejder – hvis ikke du er meget bevidst om, hvordan du vil agere som leder,” påpeger Morten. ”Det har jeg set så mange gange.”
Ingen kan vel være uenige om at en arbejdsplads, hvor der er rart at være er ønskescenariet. Et sted hvor dine medarbejdere brænder ligeså passioneret for virksomheden som du selv gør, byder ind som det mest selvfølgelige med kreativ nytænkning og innovative idéer, der løfter virksomheden til nye højder – fordi de ikke kan lade være. Det er der, de fleste gerne vil hen.
Det der indimellem sker er at virksomhedsejeren utilsigtet kommer til at kvæle ethvert selvstændigt initiativ og incitament, fordi de trækker et begrænsende hylster ned over sine medarbejdere: min måde er den eneste rigtige, virksomheden er mit ansvar ergo træffer jeg alle beslutninger – alene, der er ikke plads til fejl o.s.v.
Det er ærgerligt, for det trækker energi og drivkraft ud af virksomheden.
I Danske Banks Randers afdeling er det helt i orden at fejle. Det er ikke et mål i sig selv at de ansatte skal begå fejl, men det er Mortens filosofi, at det skaber udvikling og fremdrift, når der er plads til at den enkelte kan prøve sine egne idéer af. Også selvom tilliden betyder fejlskud ind imellem. ”Igen – ethvert nederlag rummer potentialet til noget nyt. Hver gang du begår en fejl tager du en ny bevidsthed med dig, som du kan bruge til at blive en bedre udgave af dig selv.”
Den tilgang til ledelse giver en helt anden dynamik og et andet engagement på arbejdspladsen.
Frygt har det med at blive en af de vigtigste motivationer: frygt for ikke at slå til, for at fejle, for ikke være god nok, for ikke at nå sine egne eller andres mål, for ikke at tjene penge nok o.s.v.. Det er en skam, for ingen præsterer optimalt, når det er frygt, der sætter dagsordenen. Det dræner energi og gør mennesker stressede, ulykkelige og angste. Når du omvendt ikke er hæmmet af frygt for repressalier, så stiger succesraten betragteligt. Det samme gør arbejdsglæden. Det har en selvforstærkende effekt.

Nyd turen – vær til stede i nuét.
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTOGRAF: OLE JAKOBSEN
Om Morten Illum Skaarup
Mortens råd når du rammes af krise:
Se spøgelserne i øjnene
Hypnose, psykologhjælp og samtaler med bl.a. alternativ behandler Stefan Schmidt er noget af det, der hjalp ham videre.
Stefan Schmidt kommer fast i banken og har samtaler med de medarbejdere, der ønsker det. Det handler om at turde være til stede og bruge energier positivt.
Læs flere af Mortens tanker om ledelse her:
LinkedIn
Du er også velkommen til at ringe til ham:
Morten Illum Skaarup
30 10 23 68
Få det hele med
Vi skriver til dig hver 14. dag når Ugens historie udkommer