Tropisk Zoo
”Når hele familien besøger Randers Regnskov venter der sjove og finurlige oplevelser. Dyr er uforudsigelige – og det er netop det vores gæster elsker”, fortæller Tina De Linde – souschef i regnskoven. En stor del af gæsterne er faktisk gengangere – det er besøgende fra nærområdet, der bruger regnskoven som et befriende pusterum, hvor det ene besøg sjældent ligner det andet. Sådan har det være siden regnskoven åbnede tilbage i 1996 – men noget er forandret.
“Den måde vi når ud til publikum på har ændret sig markant. For bare 10 år siden ville en pressemeddelelse, en annonce eller et TV spot være en sikker garanti for, at vi blev set og lagt mærke til. Sådan er det ikke længere.
Gæsterne finder os via andre kanaler og der skal nogen andre ting end traditionel markedsføring til, for at få dem til at komme. Som virksomhed kan det være lidt en udfordring at navigere i den virkelighed. Ligesom med dyrene er gæsternes adfærd også blevet lidt uforudsigelig. Men det er nu en udfordring vi har valgt at tage op,” griner Tina.
Vi skal røre ved folks følelser
“Først og fremmest tror jeg, at det er vigtigt at holde hovedet koldt. Det er umuligt at sætte ressourcer af til at følge enhver strømning i tiden. Derfor har vi udset os nogle få fokusområder, hvor vi så til gengæld bruger en masse energi.
Vores primære målgruppe er familier, der dybest set gerne vil have en dejlig oplevelse sammen. Nu er der mange måder man kan vælge at tilbringe en lørdag formiddag på som familie – ud over et besøg i Randers Regnskov. Derfor skal vi være gode til at finde plads i folks bevidsthed. Det er en langsigtet strategi, som både handler om at bekræfte gæster, der har været her – i deres gode oplevelse, så de kommer igen – og samtidig skal vi give nye gæster lyst til at besøge os.
Her har Facebook vist sig at være en platform, der fungerer rigtig godt. Dels er det et fantastisk sted for vores gæster at dele deres gode og sjove oplevelser – det smitter positivt af på os. Men derudover giver det os indsigt i, hvad det er, der optager folk – og det er af og til noget helt andet, end det vi forventer. Vi vil fx gerne fortælle en helt masse, om alt det vi gør for at bevare regnskoven, vores nære tilknytning til en indianerstamme i Ecuador og arbejdet med at sikre biodiversitet.
Men det er ikke det, der brænder sig fast på nethinden hos flertallet. Det kan vi se på de reaktioner vi får, når der postes historier og opslag. Det, der får allerstørst opmærksomhed er, når vi kan overraske eller ramme følelser, man kan identificere sig med – eller hvor man gyser lidt og tænker – godt det ikke var mig! Som historien om en af gæsternes bamser, der blev bortført af hornuglen Jack under et af Regnskovens Natur Talentshows. En skrækkelig historie, der heldigvis endte lykkeligt.

Hvordan opleves turen i Regnskoven af de besøgende?
Et andet eksempel var opfordringen til at dele sin mest uhyggelige eller mest ulækre oplevelse i Randers Regnskov. De historier og reaktioner vi fik, tegnede et overraskende billede af, hvad det er for oplevelser, der rører folk.
Det er vigtigt at blive mindet på, så vi har faktisk taget en del af de kommentarer, vi fik og har hængt dem op på vores opslagstavle. Det inspirerer os, når vi skal finde nye idéer til godt indhold.”
Ingen grund til at starte helt forfra
“Alt ”det andet”, som er en vigtig del af Randers Regnskovs identitet – gemmer vi til vores hjemmeside, hvor man kan fordybe sig i viden om dyr, planter og mennesker i regnskoven. Det holder vi fast i. Men også her, arbejder vi på nye indgangsvinkler, der kan holde gæsterne til og inspirere til et besøg i regnskoven.
Et eksempel er Jungleprofessorens notesbog: Noter om næsvise næsebjørnes hærgen i professorens hytte. Her er sjove optegnelser og skitser af de forskellige dyr han møder i regnskoven sammen med små anekdoter. Det er et underholdende indslag på hjemmesiden, som især børn kan have glæde af – også selvom familien ikke lige har planlagt at besøge regnskoven. Det er historier fortalt i børnehøjde.
Når familien besøger Randers Regnskov kan børnene rent faktisk lægge vejen forbi professorens hytte. Han er der sjovt nok aldrig, men det er kun med til at give universet sit magiske præg. Til gengæld kan små og store gå i Jungleprofessorens fodspor og iagttage dyrelivet i regnskoven med helt nye øjne.
Professorens hytte og notesbog er et enkelt eksempel på, at samspillet mellem oplevelse og formidling på forskellige platforme er med til at give et besøg i regnskoven et ekstra lag. Og det er her vi kan se muligheder. Det er et af de steder, hvor vi med relativt få midler kan knytte gæsterne til os og på sigt trække flere til.
Vi har kun lige kradset i overfladen, når det drejer sig om at udnytte de mange spændende muligheder vi nu har fået, for at komme helt tæt på publikum – også uden for åbningstid.
Næste skridt bliver at tage nye platforme ind og koordinere det med vores øvrige markedsføringsaktiviteter, så vi når ud til et endnu større publikum.
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTOGRAF: OLE JAKOBSEN
Om Randers Regnskov
Randers Regnskov blev åbnet i 1996, og har ca. 300.000 besøgende om året.
Har sin egen naturfond, som arbejder for bevarelse af biodiversitet både i Danmark og
i verdens regnskove.
Ca. halvdelen af Regnskovens 250 dyrearter lever frit i de tre kupler.
Randers Regnskov har om sommeren en slangegård med fritlevende slanger.
Få det hele med
Vi skriver til dig når Ugens historie udkommer