Fotograf, Den utraditionelle
Er det nu også en god ide?
Hvad ville du svare, hvis du i morgen blev tilbudt lønarbejde? Ikke et fuldtidsjob. Bare nogle få ugentlige timer, der kunne supplere indtægten i din selvstændige virksomhed.
Selvom du på ingen måde har lyst til at slippe den frihed, livet som selvstændig giver dig – så tænk på, hvad det ville betyde for din økonomi og din nattesøvn…
Det er fristende at sige ja til et bijob ved siden af den selvstændige virksomhed. Særligt i opstarten, hvor du først skal i gang med at etablere et kundegrundlag eller i de stille perioder, hvor der er lidt for langt mellem kunderne. Fotograf Ole Jakobsen greb dét, der umiddelbart virkede som en oplagt chance for et meningsfyldt bijob i en stille periode, men fik han samme tilbud i morgen ville han uden tøven sige – nej tak!
”Fedt,” tænkte jeg, da Amtsavisen for et par år siden ringede og bookede mig som vikar til et par fotoopgaver. Lokalavisen havde jeg længe haft i kikkerten som ønskekunde. Der skulle heller ikke lang betænkningstid til, da de efter kort tid tilbød mig ansættelse som afløser for bladets fastansatte fotografer – efter behov. Tilbuddet kom på et tidspunkt, hvor der var lidt for stille – så timingen kunne i min optik ikke være meget bedre. Lønindtægten kunne jeg godt se mulighederne i – ro i maven, fordi den økonomiske usikkerhed, der ellers er præmissen – for en tid kunne parkeres: Penge ind på kontoen til d. 1., feriepenge og pension sat på skinner. Ingen grund til unødige bekymringer om, hvor den næste kunde skulle komme fra. Det var lidt en drømmetjans og tilmed en mulighed for mere synlighed i lokalområdet.
Jeg overså faresignalerne
”Det her kan sagtens passes ind ved siden af min egen forretning. Ja, det er faktisk en enestående mulighed for at udvikle den og skabe basis for flere kunder.” Det var sådan, jeg så jobbet på avisen. Men, set i bakspejlet må jeg erkende, at bijobbet stille og roligt kom til at fylde ugen op, uden at jeg egentlig lod mærke til det. Jeg overså alle faresignaler undervejs, og det var tæt på at koste mig min egen forretning. Flere kunder har faktisk sagt til mig efterfølgende, at de ganske enkelt ikke kunne få fat på mig i den her periode.
Det er usundt for enhver forretning at samle alt for meget hos en enkelt kunde. Det ved jeg jo godt. Og egentlig gælder det ligegyldigt om det er et lønnet bijob eller det er en kunde, du fakturerer. Det gør dig alt for sårbar. Men, jeg glemte det i farten. Stille og roligt kom timerne på avisen til at fylde mere og mere. Det føltes rigtig rart til d. 1. når lønchecken kom – og det så godt ud på kontoen.
Desværre blev det også lidt en sovepude. Jeg skubbede mine egne kunder til side, for at give plads til avisen. Og selv da min julehandel et år blev fuldstændig smadret af dårlig tidsplanlægning på avisen, fortsatte jeg. Her skulle jeg selvfølgelig have sagt fra. Det er bare ikke så nemt, når man står midt i det og jo egentlig godt kan bruge indtægten.
Havde jeg nu sat mig ned og regnet lidt på, hvor mange timer, jeg reelt skulle arbejde i min egen forretning, for at tjene det samme som jeg gjorde, som ansat fotograf – var jeg muligvis stoppet op på vejen.
Mit held at jeg blev fyret
Det var ikke mig der traf valget og satte foden ned. Omstændigheder tvang mig. Jeg blev ganske enkelt fyret på gråt papir p.gr.a. omstruktureringer på avisen. Det lyder paradoksalt, men den fyring var mit held – selvom det tog et stykke tid før jeg kunne se det. Jeg følte mig dårligt behandlet og synes, at jeg havde tilsidesat min egen kerneforretning i bestræbelserne på at stå til rådighed og gøre det godt for andre. Den følelse af uretfærdighed tog det et stykke tid at sluge, men jeg er kommet styrket igennem – kunderne er begyndt at komme tilbage.
Ansvaret for min forretning er i sidste ende mit eget. Det skal ikke overlades til andre, og det føles godt, at det igen er mig selv der har styringen. Jeg er i det hele taget blevet langt skarpere på, hvordan jeg skal bruge min tid og er endegyldigt færdig med at sælge mig selv for enhver pris.
Og skulle nogen spørge mig om et godt råd… Opstår muligheden for at være selvstændig med livrem og seler, ja – så vil min anbefaling være: Tænk dig om to gange. Dét, du her og nu ser som en oplagt chance for at sikre din virksomheds eksistens, kan ende op med at fjerne fokus og energi fra det du egentlig drømmer om. Selv er jeg ikke i tvivl. Fik jeg samme tilbud i morgen ville jeg uden tøven sige pænt nej tak.

Ole på fotoopgave: Nu begynder kunderne at komme tilbage.
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTO: OLE JAKOBSEN
Om Ole Jakobsen
Selvstændig fotograf i Randers siden 15. februar 1988.
De første 7 år som fritidsforretning.
Fotograf og billedredaktør på G2M magasin.
Ansat på Amtsavisen Randers fra 2015 (ultimo) til 30.6.17.
Få det hele med
Vi skriver til dig når Ugens historie udkommer
Redaktørerne bag magasinet.

Birgitte
Jeg synes, at det er en kæmpe aha-oplevelse hver eneste gang, vi er ude at lave en ny historie. Og vi har efterhånden lavet nogen stykker – små 40 virksomhedsejere og “eksperter” har vi talt med.
Jeg tager noget med hjem hver gang, som jeg kan gå hjem og bruge – både til at udvikle min egen virksomhed, men også indspark på værdier og prioriteter i forhold til familieliv og fritid. Hvad er det andre selvstændige finder vigtigt at prioritere – hvordan får de det hele til at hænge sammen. Det rykker lidt på mit eget verdensbillede, og det synes jeg er vildt inspirerende.
Sidste år lavede vi en historie om Advisory Boards. En af pointerne i den her historie var, at der ligger et stort uforløst vækstpotentiale i små og mellemstore virksomheder, som bare venter på at blive aktiveret. Man kunne også sige, at der ligger en masse viden og erfaringer gemt i de samme virksomheder, som virkelig kunne rykke noget, hvis de blev delt?
Set i bakspejlet havde jeg selv sparet nogle omveje og søvnløse nætter de sidste 16 år, hvis nogen af og til havde taget mig i hånden og sagt, jo Birgitte, du er på sporet.
Og det er det, jeg synes, vi kan med magasinet. Andre selvstændige stiller op og fortæller deres historie, som kan bekræfte dig i, at du har fat i noget rigtigt eller lede dig i retning af noget helt andet. De deler gavmildt deres gode idéer, som kan være lige dét, der hjælper dig videre, hvis du er kørt fast.