Galleriejer, KIRK Gallery
Lær at sige nej!
Det er passionen, der skal være drivkraften i din virksomhed, men det alene gør det ikke. Du skal også tjene penge – ellers kommer du ingen vegne. Og her er tiden – og hvordan, du vælger at bruge den, et vigtigt succeskriterie. Din tid er kostbar. Derfor er du nødt til at økonomisere lidt med den. Det mener galleriejer Lene Kirk. Hun lægger hver uge mange timer i sit kunstgalleri, men hun bruger dem ikke på hvad som helst – for erfaring, har lært hende at bevidste valg om, hvordan tiden bruges er den mest lige vej til målet.
Lene Kirk kommer, bogstaveligt talt, fra et hjem med klaver – hendes mor var pianist. I det hele taget har kunst og musik fyldt meget gennem hele hendes opvækst. ”Allerede som barn sagde min mor: Du er sgu et mærkeligt barn, for jeg ville aldrig med hjem, når vi var på kunstmuseum.” Kærligheden til kunst har hængt ved hele livet, selvom Lene ikke et sekund overvejede at gøre det til sin levevej. At det alligevel blev sådan, er en tilfældighed – en af de heldigere af slagsen, for galleribranchen og Lene synes at være et perfekt match. Galleribranchen er en mandsdomineret verden. Der er langt flere mandlige gallerister end kvinder – men Lene har næse for at involvere sig i de rigtige projekter og signe op med de rigtige kunstnere. Hun brænder passioneret for kunsten, men det betyder ikke, at hun glemmer, at det først og fremmest drejer sig om at skabe en god forretning.
Begrænsningens kunst
”Det rækker ud i en 7. dimension, når kunsten er virkelig god. Den kan fortælle historier på en måde, som intet andet medie kan – og det er jeg hooked på. Det er både det, der driver mig, og samtidigt er det også det, der gør det så svært at begrænse sig. Jeg får utroligt mange idéer hele tiden, og det kan være svært for mig at holde igen, når jeg får en ny idé. Det kan være et nyt spændende talent, jeg har spottet, et galleri, en udstilling eller måske nye smartere måder at gøre tingene på. Idéer, jeg synes, jeg bør følge op på eller forfølge. Men det nytter ikke rigtigt noget at bruge tid på det, hvis jeg ved, at galleriets kalender allerede er booket med udstillinger det næste 1½ år, og at jeg i forvejen løber alt for stærkt, for at nå det, jeg skal.
Som nystartet kan det være svært at sige nej, men det er en kunstart, du gør klogt i hurtigt at lære. Til at starte med kastede jeg hele tiden en masse bolde i luften. Resultatet var at ingen af idéerne rigtigt blev til noget. Det virker enormt stressende og er stærkt utilfredsstillende med en masse halvfærdige projekter, der da ofte løber ud i sandet, fordi du mister overblikket og mangler tid. Så hellere kaste én bold, og være sikker på at gribe den.”

Du bestemmer selv farten
Selvstændige arbejder måske nok flere timer om ugen end gennemsnittet, men som Lene siger: ”Det bestemmer du jo sådan set selv, om du vil. Det er dig, der har fat i selerne – det er dig, der sætter farten og beslutter, hvilket blus din virksomhed skal køre på.”
Jo mere veldefinerede rammer og mål, du får sat for dig selv, jo nemmere bliver det også at navigere og træffe de rigtige valg. I sidste ende sparer det tid og en masse unødvendige omveje. Lenes råd er derfor at lave en klar strategi: ”Hvad er det, jeg vil – hvad er mit mål? Hvor mange timer har jeg overhovedet lyst til at arbejde, hvornår vil jeg holde fri…?”
Selv har Lene sat nogle klare rammer for sig selv. Det er f.eks. ok at arbejde rigtig mange timer om ugen, men søndagen er hellig. Der bliver både computer og telefon lagt langt væk, så familien kan få hendes udelte opmærksomhed.
I KIRK Gallery går det stærkt – og der er flere praktiske opgaver forbundet med at drive et galleri end man umiddelbart skulle forvente. Opgaver, som tager lang tid. En del af dem kræver Lenes opmærksomhed, men der er også mange opgaver, som hendes assistenter kan løse nøjagtigt lige så godt. Og her er endnu et centralt punkt, når man gerne vil spare tid – uddelegér arbejdsopgaver, hvis du overhovedet har muligheden: ”Jeg har rigtig travlt – der er hele tiden bud efter galleristen. Det er mig, alle vil tale med, og jeg har en alenlang to-do-liste hver dag. Derfor prioriterer jeg benhårdt – hvad kan kun jeg gøre, og hvad kan mine hjælpere gøre? Det frigør en masse tid til andre opgaver, som kun jeg kan løse. ”I det hele taget er det vigtigt, at du tager din tid alvorligt. Spørg dig selv, når nye muligheder og idéer opstår – ”hvorfor gør jeg det her?” Hvis svaret er, det bringer mig tættere på målet, så er det bare om at komme afsted, men hvis du i stedet kan se, at det fører dig ned ad en sidevej, så skal du overveje at lade være..
Tid til tidsrøvere
At Lene er ambitiøs både med sin tid og de projekter hun vælger at involvere sig i, kan ingen være i tvivl om. Sideløbende med galleriet i Danmarksgade i Aalborg har hun etableret samarbejde med gallerier i både Hamborg og Sverige. Hun er også initiativtager og primus motor på kunstprojektet ”Out in the Open” i Aalborg – et projekt, hvor internationalt anerkendte Street Art kunstnere fra hele verden pryder byen med fantastiske gavlmalerier, og hvor en app, Street Art hunter, skal lede folk rundt til alle byens gadekunstværker. Tanken med ”Out in the Open er at bringe kunsten ud til de mange. ”Det er en udbredt misforståelse, at gallerier er frygtelig fine steder, hvor man ikke bare må kigge. Den opfattelse vil vi gerne ændre på,” fortæller Lene.
Det er alt sammen projekter, som er enormt tidskrævende. ”Tidsrøvere”, som Lene udtrykker det, men netop ved at økonomisere sin tid kan det lade sig gøre. Og der er en mening med galskaben – for selvom det tager tid, så er det med til at sætte både Aalborg, KIRK Gallery og dets kunstnere på verdenskortet.
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTO: PRIVAT
Om Lene Kirk
KIRK Gallery holder hvert år udstillinger af international klasse med både danske og udenlandske kunstnere.
Få det hele med
Vi skriver til dig når Ugens historie udkommer
Redaktørerne bag magasinet.
Birgitte
Jeg synes, at det er en kæmpe aha-oplevelse hver eneste gang, vi er ude at lave en ny historie. Og vi har efterhånden lavet nogen stykker – små 40 virksomhedsejere og “eksperter” har vi talt med.
Jeg tager noget med hjem hver gang, som jeg kan gå hjem og bruge – både til at udvikle min egen virksomhed, men også indspark på værdier og prioriteter i forhold til familieliv og fritid. Hvad er det andre selvstændige finder vigtigt at prioritere – hvordan får de det hele til at hænge sammen. Det rykker lidt på mit eget verdensbillede, og det synes jeg er vildt inspirerende.
Sidste år lavede vi en historie om Advisory Boards. En af pointerne i den her historie var, at der ligger et stort uforløst vækstpotentiale i små og mellemstore virksomheder, som bare venter på at blive aktiveret. Man kunne også sige, at der ligger en masse viden og erfaringer gemt i de samme virksomheder, som virkelig kunne rykke noget, hvis de blev delt?
Set i bakspejlet havde jeg selv sparet nogle omveje og søvnløse nætter de sidste 16 år, hvis nogen af og til havde taget mig i hånden og sagt, jo Birgitte, du er på sporet.
Og det er det, jeg synes, vi kan med magasinet. Andre selvstændige stiller op og fortæller deres historie, som kan bekræfte dig i, at du har fat i noget rigtigt eller lede dig i retning af noget helt andet. De deler gavmildt deres gode idéer, som kan være lige dét, der hjælper dig videre, hvis du er kørt fast.
Artikler i arkivet.
Læs tidligere Ugens historier og artikler fra G2M magasin’s tid som trykt magasin.
Vi har inddelt dem i kategorier, der kan hjælpe dig på sporet.
Hvad har du allermest brug for at vide mere om lige nu?