Dansk designet sportsmærke
Skal jeg starte virksomhed alene – og dermed slippe for besværlige diskussioner med én, der måske ikke føler for helt de samme beslutninger som mig? Eller skal jeg starte virksomhed med en eller flere partnere, og dermed dele arbejdsbyrde – plus indtjening?
Kathrine Heindahl har aldrig været i tvivl – to er bedre end én. Sammen med veninden Louise Nilsson har hun startet virksomheden Ikaika I/S – dansk designet sportstøj, som sælges online.
5 fordele ved at være 2
1. Vi kan noget forskelligt – derfor supplerer vi hinanden
”Da først leverandøren i Kina var fundet, var jeg klar til at gå i gang med det samme. Der var ikke så meget at betænke sig på – i gang med den webshop. Her trækker Louise i den anden retning. Hun er god til at trække tempoet lidt ud af tingene, så vi ikke forhaster os med impulsive beslutninger, der ender med at blive dyrere for os. Det synes jeg er en kæmpe fordel. Jeg er slet ikke i tvivl om, at havde jeg drevet virksomheden alene ville jeg have brugt flere penge. Nu gav vi os i stedet god tid til at undersøge hvilke løsninger, der passede bedst til vores behov og økonomi.”
2. Det er rart at være to om beslutningerne
”Det føles mere trygt, at vi er to om beslutningerne. Det er et stort ansvar, at drive virksomhed. Der sidder nogle kunder derude, som har forventninger til det, vi leverer. Det forpligter – men, det føles nemmere, når vi er to til at beslutte hvilken retning, vi skal tage – og to til at diskutere, når der opstår et dilemma eller en situation, vi er i tvivl om. Lige nu skal vi fx tage stilling til om andre skal have mulighed for at sælge vores produkter. Hvordan passer det ind i vores strategi, hvad med forhandlerrabat – og hvordan sikrer vi, at kunderne ikke kommer til at betale overpris for produkterne ude hos en forhandler? Her er det rart at være to.”
3. To til at løfte opgaverne
”Louise tager sig af alt omkring kundeservice og jeg tager mig af logistikken med at pakke varer og sende produkter ud til kunderne. Lige nu kan det ikke være en fuldtidsbeskæftigelse for nogen af os at drive virksomhed, men fordi vi er to om at dele opgaverne, kan det alligevel lade sig gøre ved siden af Louises bachelorstudie og min håndboldkarriere. Når jeg er af sted til mesterskab med landsholdet, tager Louise over, så jeg kan holde fokus på turneringen. Omvendt, er det mig, der tager over i eksamensperioder, hvor Louise har brug for at koncentrere sig 100% om eksamenslæsning. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi begge kender virksomheden lige godt.”
4. To til at udvikle virksomheden
”Der er altid to syn på sagen. Vi er to til at diskutere muligheder, udvikling og økonomi. Det kan godt være, at jeg fx synes, at det rigtigste vil være at udvide basissortimentet med nye produkter nu – men, argumenterer Louise for, at vi skal holde fast i den strategi, vi har lagt og vente, så er det måske ikke den bedste idé at kaste sig ud i nyt design lige nu? Vi hjælper hinanden med at holde kursen – og rykker på de idéer, vi begge kan se en mening med.”
5. To om at dele succesen
”Vi rykker helt vildt lige nu. Nu er det ikke kun dem, vi kender, der køber vores tights og t-shirts – det er ”rigtige” kunder, som har fundet os og har tillid til, at vores produkter er de fedeste. Der er klinikker, der kontakter os uopfordret, fordi de gerne vil have lov til at forhandle vores sportserie. Den succes føles dobbelt så godt, når vi er to til at dele den.”
Kathrines 3 gode råd
– hvis I er 2, der overvejer at starte virksomhed sammen
1. Er kemien rigtig?
”I skal tilbringe rigtig mange timer sammen, så det er vigtigt at relationen holder. Er din makker én, du virkelig nyder at være sammen med?
Louise og jeg er gode veninder. Vi kender hinanden rigtig godt fra vores håndboldtid Holstebro. Det betyder noget, at vi svinger godt, og synes det er sjovt at drive virksomhed sammen.”
2. Vil I det samme?
”Det er en fordel at være to – men kun hvis I er enige om retningen. Drømmer I om samme fælles mål og er I enige om den arbejdsindsats, der skal til?
Vores rollefordeling har været klar fra starten, så der ikke nogen sure miner over at den ene skal trække læsset i perioder. Vores strategi har fra starten været at starte med få, men stærke produkter. Drømmen er et fuldt sportsmærke – men først på sigt. Vi er også enige om, at der ikke skal trækkes penge ud af firmaet de første to år – indtjening skal geninvesteres i nye produkter. Vi har fælles linjer, som sætter retningen.”
3. Få papir på jeres partnerskab
”Der er ikke noget som penge, der kan skabe splid. Sørg for at få alle aftaler skrevet ned fra starten. Så er der ikke noget at være i tvivl om, hvis der opstår uenighed.
Vi har fundet en standardkontrakt på nettet og tilføjet nogle enkelte detaljer. Hvordan køber jeg Louise ud, hvis ikke hun vil være med mere – og omvendt? I vores kontrakt har vi fx også skrevet den tidslinje ind, vi begge var enige om fra start: produktsortiment, planer for udvikling , nye dessiner o.s.v. Det er rart at vide, at vi har styr på alle aftaler.”
Tip!
Gratis skabelon til interessentskabskontrakt kan hentes flere steder på nettet. Fx på Advodans hjemmeside, hvor du også finder et overblik over selskabsformer eller på Startvækst.
AF: BIRGITTE SCHJØDTE | FOTO: OLE JAKOBSEN
Ikaika
Ejer, Kathrine Heindahl
- Erhvervsøkonom
- Arbejder til dagligt ved Sparinvest
- Spiller håndbold for Odense HC og på det
danske landshold
Ejer, Louise Nilsson
- Studerer cand.merc.jur på Aarhus Universitet, BSS
- Arbejder ved Den Sociale Retshjælp i Aarhus
Ikaika er hawaiiansk og betyder ”stærk”.
Basen i pigernes sortiment er tights til alle former for træning.
På sigt er planen et fuldt sportsmærke.
Stiftet som interessentskab september 2016.
Shoppen er åbnet 1. februar 2017
Få det hele med
Vi skriver til dig når Ugens historie udkommer
Redaktørerne bag magasinet.
Birgitte
Jeg synes, at det er en kæmpe aha-oplevelse hver eneste gang, vi er ude at lave en ny historie. Og vi har efterhånden lavet nogen stykker – små 40 virksomhedsejere og “eksperter” har vi talt med.
Jeg tager noget med hjem hver gang, som jeg kan gå hjem og bruge – både til at udvikle min egen virksomhed, men også indspark på værdier og prioriteter i forhold til familieliv og fritid. Hvad er det andre selvstændige finder vigtigt at prioritere – hvordan får de det hele til at hænge sammen. Det rykker lidt på mit eget verdensbillede, og det synes jeg er vildt inspirerende.
Sidste år lavede vi en historie om Advisory Boards. En af pointerne i den her historie var, at der ligger et stort uforløst vækstpotentiale i små og mellemstore virksomheder, som bare venter på at blive aktiveret. Man kunne også sige, at der ligger en masse viden og erfaringer gemt i de samme virksomheder, som virkelig kunne rykke noget, hvis de blev delt?
Set i bakspejlet havde jeg selv sparet nogle omveje og søvnløse nætter de sidste 16 år, hvis nogen af og til havde taget mig i hånden og sagt, jo Birgitte, du er på sporet.
Og det er det, jeg synes, vi kan med magasinet. Andre selvstændige stiller op og fortæller deres historie, som kan bekræfte dig i, at du har fat i noget rigtigt eller lede dig i retning af noget helt andet. De deler gavmildt deres gode idéer, som kan være lige dét, der hjælper dig videre, hvis du er kørt fast.
Artikler i arkivet.
Læs tidligere Ugens historier og artikler fra G2M magasin’s tid som trykt magasin. Vi har inddelt dem i kategorier, der kan hjælpe dig på sporet.
Hvad har du allermest brug for at vide mere om lige nu?